Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Draagvlakmeting opvang ongedocumenteerden onder omwonenden van opvanglocatie Marnixstraat

Deze rapportage brengt in kaart hoe omwonenden van de Marnixstraat aankijken tegen de komst van de opvanglocatie voor ongedocumenteerden in hun buurt. De opvanglocatie opent in december 2021. Het draagvlakonderzoek vond plaats voorafgaand aan de opening in juli en augustus 2021.

Levendige buurt met veel voorzieningen, maar ook rommel op straat en (geluids)overlast

Over het algemeen zijn omwonenden van de Marnixstraat tevreden over hun buurt, deze krijgt gemiddeld en 7,6 als rapportcijfer. Met name de aanwezige voorzieningen en de levendigheid worden genoemd als positieve kenmerken. Hieraan kleven echter ook nadelen: veel respondenten klagen over rommel op straat en ook (geluids)overlast van verkeer, horeca en toeristen zijn veelgenoemde negatieve kenmerken van de buurt, net als overlast door daklozen en/of verslaafden.

Communicatie over de opvang wisselend beoordeeld

Een meerderheid van de ondervraagden is dankzij een bewonersbrief op de hoogte van de komst van de opvanglocatie. Van de respondenten vindt 38 procent de communicatie (redelijk) goed; 29 procent is hierover niet tevreden. Dertig procent weet waar zij terecht zouden kunnen met vragen, 49 procent was op de hoogte van de bewonersavond en nog eens 7 procent heeft deze ook bezocht. Ruim een vijfde van de omwonenden weet af van het bestaan van de begeleidingscommissie.

Helft bewoners staat achter opvang in de buurt

Van de ondervraagden vindt 51 procent het goed dat er in hun buurt 24 uurs opvang aan ongedocumenteerden wordt geboden. Opvang elders in Amsterdam of Nederland kan op iets meer steun rekenen. Als argumenten vóór opvang in de eigen buurt noemt men onder andere een evenredige spreiding over de stad of dat de buurt veel voorzieningen heeft. Respondenten die kritisch zijn over de gekozen locatie benoemen onder andere dat de buurt al relatief druk is, bestaande overlast, de hoge woonkosten in de buurt en de woningnood gecombineerd met het feit dat de buurt zeer gewild is onder andere Amsterdammers die op zoek zijn naar een woning. Een deel van de respondenten is principieel tegen de opvang van ongedocumenteerden.

Communicatie met omwonenden veelgenoemde voorwaarde voor goede landing in te buurt

Ruim een kwart van de bewoners verwacht niks of weinig te gaan merken van de opvanglocatie; 43 procent verwacht in enige mate iets te gaan merken en 22 procent veel. Respondenten verwachten het vaakst dat bewoners van de opvang buiten zullen rondhangen en/of overlast veroorzaken.

Veel respondenten benadrukken het belang aan goede communicatie met de buurt. Men wil goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en makkelijk ergens terecht kunnen met eventuele vragen of klachten. Een deel van de respondenten ziet graag mogelijkheden voor contact tussen de tussen bewoners van de opvang en de omwonenden. Andere vaker genoemde punten zijn goede begeleiding van de bewoners van de opvang en goede monitoring en handhaving om overlast of onveiligheid te voorkomen.