Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Drukte op het water?

De Amsterdamse binnenwateren worden intensief gebruikt. Maar hoe druk is het eigenlijk op het water, wie zijn de belangrijkste veroorzakers van die drukte en hebben mensen er last van of vinden ze de drukte juist gezellig? O+S heeft in opdracht van de Dienst Binnenwaterbeheer onderzoek gedaan dat antwoord moest geven op deze vragen.

Het onderzoek is gehouden in het kader van het gemeentelijke project 'Dynamisch gebruik van het water'. De onderzoeksresultaten moeten onder meer zicht bieden op het gebruik van de Amsterdamse binnenwateren en eventuele knelpunten in kaart brengen.

Tellingen op diverse locaties in de binnenstad wijzen uit dat de drukte op de binnenwateren van Amsterdam sterk afhankelijk is van het seizoen en van het weer. Verder blijkt er ook op het water sprake te zijn van 'spitsuren'. Het hele jaar door is het in de weekenden rond een uur of vijf 's middags het drukst. 's Zomers is er ook rond elf uur 's avonds een piek te zien. De drukste plekken in de stad zijn de Amstel bij de Blauwbrug, de Haarlemmersluis, de Sint Antoniesluis en de Prinsengracht. De drukte wordt in het voorjaar en de zomer voornamelijk veroorzaakt door pleziervaartuigen. In de winter is het vooral druk door passagiersvervoer, zoals rondvaartboten.

Ook zijn Amsterdammers ondervraagd over het water in de stad. De aanwezigheid van water in Amsterdam maakt de stad voor veel Amsterdammers een aantrekkelijkere plek om te wonen. Zes van de tien Amsterdammers vinden de grachten druk of zeer druk. Een even groot deel vindt deze drukte (zeer) leuk, 18 procent stoort zich eraan.