Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Evaluatie van de BEN Amsterdam aanpak

In januari 2022 is de Bouwen aan Expertise Netwerken (BEN) Amsterdam aanpak gestart. Uit de evaluatie uitgevoerd door Onderzoek en Statistiek (O&S) blijkt dat betrokkenen verschillende verwachtingen hadden van de aanpak.

De aanpak

Scholen spelen een sleutelrol bij de ontwikkeling van kinderen en het signaleren van ondersteuningsvragen, zowel als het gaat om cognitief leren als om ondersteuning bij internaliserend en externaliserend gedrag.

BEN Amsterdam moest de samenwerking tussen basisscholen en zorgprofessionals verbeteren, zodat kinderen sneller de hulp krijgen die zij nodig hebben. Binnen de BEN Amsterdam aanpak is er voor ieder stadsdeel een aanjager aangesteld. Die aanjager moest de scholen helpen om ondersteuningsvragen te herkennen en op te pakken.

In september 2022 is een soortgelijke aanpak gestart in Osdorp en Bos en Lommer: de pilot BEN in de buurt. De pilot BEN in de buurt was geen onderdeel van de evaluatie. In 2024 zijn de aanpakken samengegaan.

Werkwijze evaluatie

Voor dit onderzoek hebben we interviews gevoerd met aanjagers, intern begeleiders van basisscholen en medewerkers van Ouder- en Kindteam Amsterdam (OKT). Ook hebben de BEN-aanjagers een vragenlijst opgesteld. De scholen en de samenwerkingspartners, zoals de ouder- en kindadviseurs en jeugdmaatschappelijk werkers, vulden die vragenlijst in zowel na het start- als na het eindgesprek met de aanjagers.

Verschillende verwachtingen

Verschillende deelnemers aan het onderzoek noemen het idee van een verbinder tussen scholen en zorgpartners nuttig. Maar de betrokkenen lijken verschillende verwachtingen te hebben gekregen tijdens de BEN Amsterdam aanpak. Daardoor is het voor hen niet altijd duidelijk wat de aanpak concreet inhoudt.

De aanjagers geven aan dat de BEN Amsterdam aanpak zich erop richt om de scholen te activeren om stappen te zetten. Maar de scholen verwachten dat de aanjagers zelf concrete acties ondernemen. De scholen verwachten iets anders van de BEN Amsterdam aanpak dan wat er in de oorspronkelijke opdracht staat. Hierdoor is de algemene ervaring dat de aanpak moeilijk in te zetten is.

Naast deze kritiekpunten waren ook enkele deelnemers positief over de aanpak. Het voornaamste dat zij noemen, is dat de aanjagers bepaalde contacten konden leggen en dat zij veel kennis van de sociale kaart hebben (organisaties die werkzaam zijn in een gebied).

Ook de startbijeenkomsten die de aanjagers hebben georganiseerd werden positief ervaren. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de hulpvragen van de betrokkenen besproken. Maar de betrokkenen misten daarna de opvolging van de uit de bijeenkomst gestelde doelen.

Beoordeling meeste samenwerkingen stabiel

Deelnemers zijn iets positiever over de samenwerking tussen school en verschillende samenwerkingspartners in de nameting (van een 6,5 naar een 6,8). Maar de beoordeling van de meeste samenwerkingen is over tijd vrij stabiel. De prestaties van sommige samenwerkingen gingen er wel op vooruit, maar we weten niet zeker of die verbetering komt door de BEN Amsterdam aanpak.

De samenwerking met het buurtteam krijgt in de nameting nog een relatief laag rapportcijfer (6,4). Dit is opvallend omdat door betrokkenen wordt benadrukt dat het belangrijk is dat er een goede samenwerking is tussen school en het buurtteam om ouders op een laagdrempelige manier te kunnen bereiken