Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Factsheet Economische kerncijfers Amsterdam augustus en september 2020

Het tempo waarmee het aantal coronabesmettingen sinds augustus toeneemt is zorgwekkend en kan leiden tot een nieuwe klap voor de economie. In deze factsheet kijken we naar de ontwikkeling van een vaste set indicatoren die de economische situatie in Amsterdam vanuit verschillende invalshoeken weergeven. Er wordt gekeken naar het vertrouwen, economische ontwikkelingen en arbeidsmarkt.

Hoop op economisch herstel maakt plaats voor onzekerheid

In september heeft de hoop op een sneller economisch herstel plaats gemaakt voor onzekerheid. De mooie zomer, het dalende aantal besmettingen en de noodsteun aan bedrijven wezen in juni en juli nog op een optimistisch herstelscenario. Het tempo waarmee het aantal coronabesmettingen sinds augustus toeneemt is zorgwekkend en kan leiden tot een nieuwe klap voor de economie. Eind september worden de coronamaatregelen landelijk en gemeentelijk aangescherpt.

De bezoekerseconomie wordt direct geraakt door corona. Zowel de beperkende maatregelen als de veiligheidsgevoelens en het gedrag van de consumenten spelen hierbij een rol. Uit de vakantiemonitor van NBTC blijkt dat een zomervakantie in eigen land of een buurland wordt ervaren als een veilige keuze. Dit is terug te zien aan de veranderende bezoekersmix in Amsterdam: voornamelijk Nederlanders en Duitsers hebben Amsterdam bezocht in de zomer, terwijl gasten uit Amerika en Azië nagenoeg wegbleven.

Bezoekerseconomie: versombering na zomervakantie

De opleving in de vakantieperiode was tijdelijk. In augustus en september zijn er steeds meer signalen die op een somberder scenario wijzen: het intercontinentale passagiersverkeer is niet op gang gekomen, vanaf half augustus neemt het aantal Europese reizigers op Schiphol per dag af, congressen en evenementen in Amsterdam zijn geannuleerd of worden online gehouden en ook de buurlanden Duitsland en België raden het reizen naar onder andere Amsterdam af wegens het toenemende aantal besmettingen. De bezoekersaantallen en daarmee ook de bezettingsgraden van de hotels nemen af, zoals te zien in de onderstaande grafiek.

Lees meer over de prognosescenario’s voor de bezoekerseconomie in Amsterdam.

Gemiddelde kamerbezetting hotels Amsterdam

Kamerbezetting hotels in Amsterdam 2020

Kamerbezetting hotels in donkergroen en het percentage open hotels in 2020. Piek bezetting van kamers in de vakantieperiode. Meer dan 80% van de hotels blijft is in augustus en september 2020 open.

Kamerbezetting hotels in donkergroen en het percentage open hotels in 2020 in donkerblauw.

Consumenten: laag vertrouwen in economie en minder uitgaven aan recreatie

Het consumentenvertrouwen blijft sinds het begin van de coronacrisis op een laag niveau met als gevolg minder uitgaven dan in 2019. Wel vindt er een aantal verschuivingen plaats ten opzichte van 2019: minder uitgaven in het buitenland, minder contant betalingen en minder vrijetijdsbestedingen buitenshuis. Dat betreft vooral diensten als horeca, cultuur, recreatie, sport en openbaar vervoer. Aan internetabonnementen, verzekeringen en koeriersdiensten geven consumenten in 2020 meer uit. CBS meldt dat de totale uitgaven aan diensten in juli 15 procent lager waren dan een jaar eerder. De uitgaven aan goederen waren 10 procent hoger, onder andere aan woninginrichting, auto’s en voeding. De analyse van de pin-transacties door de ING bank laat een vergelijkbaar beeld ook in september zien: er wordt minder geld uitgegeven aan cultuur, recreatie en vervoer en meer in bouwmarkten, tuincentra, woonwinkels, supermarkten en voedingspeciaalzaken. In cafés en restaurants vinden nog steeds minder pinbetalingen plaats, maar het gemiddeld pinbedrag ligt hoger dan in 2016-2019.

Ondernemers: derde steunpakket en toenemend vertrouwen

Zoals de verschuiving in de consumentenbestedingen laat zien, raakt de coronacrisis sommige ondernemers harder dan de andere. Delen van de economie kunnen weer volop draaien, maar ondernemers in sommige sectoren houden langer last van de coronamaatregelen en hebben daardoor langdurig minder economische activiteit. De overheidssteun dempt de effecten van de economische teruggang. Het vertrouwen van de ondernemers in de economie ligt lager dan in 2019, maar neemt elke maand toe. Zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis financieel in de problemen komen, kunnen gebruik maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Gemeente Amsterdam heeft in totaal 41.353 aanvragen voor Tozo 1 (maart-mei) en 21.698 aanvragen voor Tozo 2 (juni-september, peildatum 24 september) ontvangen. Vanaf 1 oktober wordt deze overbruggingsregeling verlengt met Tozo 3.