Factsheet Ouderen in Amsterdam 2024
- Publicatie
- augustus 2024
De Amsterdamse bevolking vergrijst. Deze factsheet beschrijft de positie van ouderen in de stad op de thema’s demografie, gezondheid en zorg, wonen en buurtbeleving en participatie. O&S heeft de factsheet gemaakt in opdracht van de afdeling Beleid Jeugd & Zorg, team ouderen.
De gemeente Amsterdam heeft het beleidsprogramma Ouderen in Amsterdam opgesteld. Deze factsheet dient als input voor dit programma.
De belangrijkste punten daarbij zijn:
Zie ook
Demografie:
- Naar verwachting neemt het aantal Amsterdammers van 65 jaar en ouder toe van 126.500 in 2024 naar 190.000 in 2050.
- De samenstelling van de groep ouderen verandert: er komen meer oudere ouderen (80+) en meer ouderen met een migratieachtergrond.
Gezondheid en zorg:
- 65-plussers voelen zich minder vaak gezond en hebben vaker last van ziekten, aandoeningen en beperkingen dan gemiddeld. Dat geldt vooral voor 75-plussers. Een op de drie Amsterdamse ouderen heeft een broze gezondheid. Dat is vaker dan ouderen landelijk (34 procent versus 28 procent).
- Ruim 47 duizend Amsterdammers van 60 jaar en ouder maakten in 2022 gebruik van een Wmo-maatwerkvoorziening.
- Bijna de helft van de 65-plussers die hulp ontvangt vanwege de gezondheid krijgt dit vanuit het eigen netwerk.
Wonen en buurtbeleving:
- Vier van de tien inwoners van 65 jaar of ouder hebben een gelijkvloerse woning zonder trappen. Ruim de helft vindt de huidige woning geschikt om oud in te worden. Maar er zijn grote verschillen tussen de stadsdelen.
Participatie:
- 14 procent van de 65-plussers verleende in 2022 structureel mantelzorg en een derde verrichtte vrijwilligerswerk.
- Ouderen hebben vaker contact met hun buren maar minder vaak met vrienden dan gemiddeld. Ook komt onder hen matige eenzaamheid vaker voor.