Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Onderzoek en Statistiek

Fysieke seksuele grensoverschrijding en sexting-misbruik 2024

Onderzoek en Statistiek (O&S) heeft in 2024 aan inwoners van de gemeente Amsterdam gevraagd of zij weleens tegen de zin zijn aangeraakt of vastgepakt met seksuele bedoelingen. 18 procent van de ondervraagde Amsterdammers gaf aan dit ooit te hebben meegemaakt. Bij 3 procent gebeurde dit (ook) in de afgelopen 12 maanden. Die percentages komen overeen met 2023. Vrouwen worden vaker slachtoffer dan mannen.

O&S heeft deze analyse uitgevoerd op basis van data uit de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland. Dat is een vragenlijst onder inwoners van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland over veiligheid, slachtofferschap en leefbaarheid.

Vrouwen maakten vaker fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag mee dan mannen (30 procent van de vrouwen tegenover 6 procent van de mannen). In de afgelopen 12 maanden hadden vooral vrouwen jonger dan 35 jaar te maken met fysieke seksuele grensoverschrijding (9 procent). Van de deelnemers aan het onderzoek die tot de lhbtiqa+-gemeenschap behoren, geeft 29 procent aan ooit ongewild te zijn aangeraakt of vastgepakt. Onder de deelnemers die daar niet toe behoren, ligt dit aandeel lager (15 procent).

Het merendeel van de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag ervoer het laatste voorval als verkeerd, maar niet als een misdrijf (63 procent). Een klein deel meldde het voorval bij de politie (8 procent). De meest genoemde redenen om het voorval niet te melden zijn dat slachtoffers het gevoel hebben dat het toch niet helpt, dat ze er niet aan hebben gedacht of dat het niet zo belangrijk was.

Sexting-misbruik

Ook online werden Amsterdammers geconfronteerd met seksuele grensoverschrijding; 3 procent geeft aan dat iemand ooit naaktfoto’s of -filmpjes van hem of haar online verspreidde of gedreigd heeft dit te doen. Bij meer dan de helft van deze slachtoffers van sexting-misbruik vroeg de dader om geld om het verspreiden van de beelden te voorkomen (54 procent). Daarnaast vroeg in 8 procent van de gevallen de dader om meer naaktfoto's of -filmpjes.

Ongeveer de helft van de slachtoffers van sexting-misbruik meldde het voorval (48 procent), 17 procent deed ook aangifte bij de politie. De redenen om het voorval niet te melden zijn hetzelfde als de redenen om fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag niet te melden.

Veiligheidsbeleving

Het kan ingrijpend als iemand slachtoffer wordt van een strafbaar feit. Het kan leiden tot grote psychische en sociaalemotionele schade. We hebben daarom gekeken naar de relatie tussen fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag en de veiligheidsbeleving in de eigen buurt van het slachtoffer. We willen hierbij opmerken dat de veiligheidsbeleving van veel meer factoren afhangt dan het meemaken van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Van de Amsterdammers die ooit tegen hun zin werden aangeraakt of vastgepakt met seksuele bedoelingen geeft 38 procent aan zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt. Onder Amsterdammers die dit niet hebben meegemaakt is dit 23 procent. Het aandeel ligt nog hoger wanneer het voorval in de afgelopen 12 maanden gebeurde (52 procent) en vooral wanneer het plaatsvond in de eigen buurt (73 procent).