Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Jaarboek Amsterdam in cijfers 2009

Op 26 november is het eerste exemplaar van de 115e editie van Amsterdam in cijfers uitgereikt aan wethouder Freek Ossel. Deze jaarlijkse uitgave van Dienst Onderzoek en Statistiek O+S bevat statistische informatie en onderzoeksgegevens over Amsterdam. Daarnaast wordt ook gekeken naar de positie van de stad ten opzichte van de regio, de drie overige grote steden en de Europese hoofdsteden.

Hieronder staat een aantal van de gegevens die in Amsterdam in cijfers 2009 te vinden zijn.

Groei bevolking zet door

Door de oplevering van relatief veel nieuwbouwwoningen neemt het aantal Amsterdammers de laatste twee jaar weer toe. Begin 2009 telde Amsterdam 756.347 inwoners, ruim 9.000 (1,2 procent) meer dan het jaar daarvoor. Deze ontwikkeling zal doorzetten. Onder andere door de oplevering van IJburg zal de stad in 2015 bijna 20.000 meer inwoners tellen dan nu. De stad kan nu weer ruimte bieden aan studenten en migranten: voor het eerst in jaren vestigden zich meer personen vanuit het buitenland in Amsterdam (25.561) dan andersom (24.400), onder de nieuwe Amsterdammers bevinden zich relatief veel 20-34 jarigen en binnen de groep 18 tot en met 24-jarigen stijgt vooral het aantal westerse allochtonen en autochtonen.

Meevallende cijfers Amsterdamse arbeidsmarkt

Net als in de rest van het land lijkt de economische recessie maar in beperkte mate door te dringen tot de leefwereld van Amsterdammers. De lonen blijven op peil, vermogensverliezen zijn geaccepteerd en de toename van de werkloosheid gaat minder snel dan verwacht. Medio 2009 blijkt de werkgelegenheid in Amsterdam niet te zijn afgenomen en stijgt de werkloosheid 0,1 procentpunt per maand.

Fiets meest gebruikte vervoersmiddel

Bijna driekwart van de Amsterdammers (73 procent) is in het bezit van een fiets. Terwijl begin deze eeuw nog een kwart van de verplaatsingen met de fiets werd gedaan, gaat het in 2008 om bijna drie op de tien (29 procent). Op een gemiddelde dag loopt het aantal fietsers in de stad op tot 350.000. In de periode 2005-2008 is de fiets voor het eerst vaker gebruikt dan de auto.

Amsterdammers worden ouder

Amsterdamse mannen werden in de periode 2002-2007 gemiddeld 76 jaar. Dit is twee jaar ouder dan in 1996-2001. Bij de vrouwen was de toename met een jaar minder sterk. Hun gemiddelde levensverwachting is echter nog steeds vijf jaar hoger dan voor mannen. De levensverwachting voor Amsterdamse pasgeborenen is ruim een jaar minder dan in de rest van het land. Dit verschil wordt wel steeds kleiner.

Parkbezoek explosief gestegen

Het bezoek aan de Amsterdamse parken is de afgelopen twaalf jaar bijna verdubbeld (gemiddeld over alle parken 96 procent meer bezoeken). Het meest bezochte park blijft het Vondelpark (89 procent van de Amsterdammers gaat er wel eens naar toe). De snelste groeiers zijn het Martin Luther Kingpark, het Westerpark en Frankendael. Parkbezoek is afstandsgevoelig. Uitzonderingen als het Vondelpark, het Westerpark en Sloterplas daargelaten, hebben vele parken een buurtfunctie.

Alle teksten, tabellen en figuren uit Amsterdam in cijfers 2009 zijn te vinden in het rapport dat via deze pagina te downloaden is. Het jaarboek is te koop bij de Stadsuitgeverij Amsterdam, Voormalige Stadstimmertuin 4-6, en in de boekhandel (ISBN 978-90-5366-018-8). De prijs is € 30,-.

Samen met de publicaties over de stadsdelen en de Metropoolregio Amsterdam biedt het jaarboek onmisbare informatie, zowel over ontwikkelingen op hoofdlijnen als over de rijke verscheidenheid die Amsterdam op niveau van buurten kenmerkt.