Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Monitor Afval en Reiniging 2025

In de landelijke gedeelten van Weesp en Noord is in 2024 het minste zwerfvuil gemeten, in Zuidoost het meest. Maar in stadsdeel Centrum ervaren inwoners hun buurt het minst vaak als schoon. Dit blijkt uit de Monitor Afval en Reiniging 2025, die O&S uitbrengt in opdracht van Afval & Grondstoffen en Stadswerken. Het is de tweede editie van de monitor.

Kernpunten

  • Stadsdeel Centrum wordt net als in 2023 het minst vaak als schoon ervaren. Het aandeel inwoners van Centrum dat de buurt vies vindt, is toegenomen tot twee op de vijf.
  • Net als in 2023 worden in de gehele gemeente de normen gehaald wanneer het gaat om grof zwerfvuil in de openbare ruimte en de vullingsgraad van afvalbakken, maar niet wanneer het gaat om bijgeplaatst afval bij containers. De norm voor bijgeplaatst afval is hoger dan voor zwerfvuil en de vullingsgraad.
  • Het aantal meldingen over grof afval en containerlocaties, zoals bijplaatsingen bij containers of volle containers, is toegenomen, met name in stadsdeel Centrum. Ook het aantal meldingen die te maken hebben de reiniging van de openbare ruimte, zoals meldingen over veeg- en zwerfvuil, nam toe.

Meningen

Een derde van de Amsterdammers vond in 2024 de eigen buurt schoon of zeer schoon, blijkt uit de Veiligheidsmonitor. Dit aandeel is iets lager dan in voorgaande jaren. Inwoners van Weesp, Zuid en Oost vinden hun buurt het vaakst schoon. Het aandeel Amsterdammers dat de eigen buurt vies of zeer vies vindt, is het afgelopen jaar toegenomen tot ruim een kwart. Met name in stadsdeel Centrum is er een sterke toename.

Twee op de drie Amsterdammers zijn tevreden met de mogelijkheden die er in hun buurt zijn om huishoudelijk afval aan te bieden. De tevredenheid blijft achter in stadsdeel Centrum. Dat is het enige stadsdeel waar huisvuil overwegend op vaste momenten op straat wordt ingezameld in plaats van in ondergrondse afvalcontainers.

Drie op de vijf Amsterdammers zijn tevreden met de mogelijkheden tot het aanbieden van grof afval in de buurt. Inwoners van gebieden waar grof afval op afspraak wordt aangeboden zijn minder tevreden dan inwoners in de rest van de stad.

Ruim negen op de tien Amsterdammers zeggen zich (bijna) altijd of meestal te houden aan de regels rond het aanbieden van afval. Ongeveer drie op de tien Amsterdammers zijn bereid mee te werken aan een actie om de buurt schoon te houden of op te ruimen.

Metingen

Hoe schoon of vies Amsterdam is, wordt gemeten met de CROW-methodiek. Vlakken van 100 bij 100 meter krijgen een score tussen A+ (heel schoon) tot D (zeer vies). Drie verschillende type metingen zijn opgenomen in de monitor: grof zwerfvuil, de vullingsgraad van afvalbakken en bijgeplaatst afval bij containers.

Voor grof zwerfafval in de openbare ruimte kreeg 81 procent van de vlakken van 100 bij 100 meter in 2024 minimaal een B. Dat aandeel is lager dan in 2023 en 2022, maar boven de norm van 80 procent. In Zuidoost was van alle stadsdelen het aandeel vlakken met minimaal een B het laagst: 63 procent. In Weesp is dit aandeel het hoogst: 91 procent. Ook in 2023 was het percentage in Weesp het hoogst en in Zuidoost het laagst.

De vullingsgraad van afvalbakken werd in 2024 in 88 procent van de gevallen met een B of beter beoordeeld. Een B of beter betekent dat de afvalbakken niet (nagenoeg) vol waren. Opnieuw is de norm van 80 procent gehaald. Net als in 2023 was het aandeel vlakken met minimaal een B het hoogst in Nieuw-West en het laagst in Weesp.

Soms zetten mensen hun afval naast een container. Dat noemen we bijgeplaatst afval. Van de vlakken met een containerlocatie kreeg 83 procent in 2024 minimaal een B. Daarmee werd net als in voorgaande jaren de norm van 90 procent niet gehaald. In Nieuw-West en Noord was het percentage scores dat minimaal een B was het hoogst, in Centrum en West het laagst.

Meldingen

Bewoners en medewerkers van de gemeente kunnen meldingen doen over afval, bijvoorbeeld dat een container vol is of een afvalbak opengebroken. De meldingen zeggen niet direct of het ergens schoon of vies is, maar geven wel een indicatie. We onderscheiden in de monitor twee type meldingen:

  • Meldingen op het thema ‘afval’. Deze gaan over grof afval en containers, bijvoorbeeld over afval dat bij een container is geplaatst of over een container die vol of stuk is.
  • Meldingen op het thema ‘schoon’. Deze gaan over het reinigen van de openbare ruimte. Dit zijn bijvoorbeeld meldingen over zwerfvuil, volle openbare prullenbakken en wildplakken.

In 2024 werden in Amsterdam 17 meldingen per 100 inwoners gedaan over grof afval en containerlocaties. Dit is een toename ten opzichte van 2023; toen waren er 14 meldingen per 100 inwoners. In alle stadsdelen is het aantal meldingen toegenomen. In stadsdeel Centrum zijn wederom relatief de meeste meldingen gedaan, vooral in de wijken Burgwallen Oude-Zijde en Grachtengordel-West.

Het aantal meldingen over ‘schoon’ ging van 6 naar 7 per 100 inwoners. In stadsdeel Centrum werden net als vorig jaar relatief de meeste meldingen gedaan, met name bij de Burgwallen. Ook in 2023 was het aantal meldingen per 100 inwoners het hoogst in deze wijken.

In 2024 werd 80 procent van de meldingen rondom afval binnen de termijn afgehandeld, tegen 77 procent in 2023. Voor de meldingen schoon geldt dat 59 procent in 2024 binnen de termijn werd afgehandeld. In 2023 was dit 48 procent. De norm ligt voor beide type meldingen op 90 procent.

69 procent van de personen die in 2024 een melding over afval maakten, is tevreden over de afhandeling van de melding. Bij de schoonmeldingen was 58 procent van de melders tevreden. De norm voor beide type meldingen is 70 procent. Slechts bij een beperkt deel van de meldingen koppelt de melder de tevredenheid terug.