Monitor EU-migranten 2018
- Publicatie
- 2018
De Europese Unie kent een open (arbeids-)markt, werknemers kunnen binnen de Unie overal aan de slag. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 met tien landen (Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Cyprus en Malta) en in 2007 met Bulgarije en Roemenië, is er een migratiestroom op gang gekomen vanuit Oost-Europese landen naar West-Europa. Sinds de economische crisis neemt de migratie vanuit Zuid-Europese landen toe.

Met de meeste Europeanen in Amsterdam gaat het goed, zij werken of studeren. Maar met de groei zijn ook signalen van misstanden en problemen met deze groep toegenomen. Dit geeft aanleiding de groep structureler te volgen en een monitor EU-migranten op te zetten. In oktober 2013 is de eerste uitgave van de Monitor EU-migranten verschenen.
Begin 2018 heeft Amsterdam voor het eerst meer dan 100.000 inwoners met een Europese migratieachtergrond. Sinds het openstellen van de grenzen binnen de EU in 2004 nam hun aantal met 65 procent toe. De laatste jaren zijn er vooral meer Zuid- en Oost-Europeanen bijgekomen in de stad.
Werk en studie zijn de meest genoemde aanleidingen om te verhuizen naar Amsterdam. Met veel EU-migranten gaat het goed in Amsterdam: ze zijn vaker dan gemiddeld hoog opgeleid, hebben vaker werk, en hun inkomen ligt boven het stedelijk gemiddelde. Alleen Oost-Europeanen hebben relatief vaak een laag inkomen. Het vinden van een woning en het niet spreken van de taal zijn in Amsterdam de grootste problemen voor EU-migranten.
In de Monitor EU-migranten 2018 vindt u meer gegevens over de achtergrondkenmerken van EU- migranten, huisvesting, werk en inkomen, onderwijs, veiligheid en de keuze voor Amsterdam en redenen om je wel of niet thuis te voelen in de stad.
Aantal EU-migranten in Amsterdam, 2004-2018