Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Monitor fietstevredenheid 2023

Fietsers in de gemeente Amsterdam geven hun rit gemiddeld een 7,3. Dit blijkt uit een onderzoek in het najaar van 2023 onder bijna duizend fietsers, verdeeld over twintig locaties. Zij zijn verzocht om, op het moment dat ze hun fiets gingen parkeren of kwamen ophalen, een korte vragenlijst in te vullen. Naast tevredenheid over de rit en het parkeren van de fiets is daarin onder meer gevraagd naar drukte, fietsbezit en Amsterdam als fietsstad. Van de deelnemers maakte 19 procent de rit met een elektrische fiets. In 2021 is een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd, toen gaven de fietsers hun rit gemiddeld een 7,1.

De meeste stellingen over de fietsrit, zoals die rondom het goed kunnen doorfietsen en inhalen, worden met een voldoende beoordeeld en met een gemiddeld cijfer dat weinig veranderd is ten opzichte van de meting in 2021. Een uitzondering gaat over het weinig last hebben van vervuilde lucht tijdens de rit, die stelling verbetert van 6,1 naar 6,7. Stellingen over veiligheid tijdens de rit en het gedrag van andere weggebruikers worden iets minder positief beoordeeld dan in 2021. Net als eerder hangt het oordeel over de fietsrit positief samen met de mening over de weersomstandigheden tijdens de rit. Deze werden in 2023 gemiddeld beoordeeld met een 7,1. Dit is hoger dan in 2021. Het betere weer kan zodoende een reden zijn voor het verbeterde algemene oordeel over de fietsrit.

De mening over het fietsparkeren op de locatie waar de vragenlijst is afgenomen is gemiddeld wat positiever en gaat van een 6,8 naar een 7,2. Ook het oordeel over fietsparkeren in Amsterdam in het algemeen ligt nu iets hoger: van een 6,0 naar een 6,3. Bij metrostation Noord wordt het hoogste gemiddelde cijfer gegeven (8,4), gevolgd door andere locaties met een bewaakte stalling als het Amstelstation (8,3), de Hallen en het Centraal Station (beide 7,8). Bij het Centraal Station, waar begin 2023 een nieuwe grote ondergrondse stalling werd geopend, is het oordeel sterk verbeterd: in 2021 werd er gemiddeld nog een 5,1 gegeven. Dat cijfer had betrekking op parkeren in de buitenlucht.

Enkele vragen zijn dit jaar voor het eerst voorgelegd. Hieruit blijkt dat een meerderheid van de ondervraagde fietsers het druk of zeer druk vindt op de fietspaden, dat een meerderheid het eens is met de stelling dat snelheidsverschillen op het fietspad leiden tot een minder veilig gevoel en dat een meerderheid voorstander is van een maximumsnelheid op het fietspad. De fietsers die het onderweg druk vonden geven hun rit gemiddeld een lager cijfer dan fietsers die het rustig vonden.