Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Monitor techniek: onderwijs en arbeidsmarkt

Uit onderzoek van O&S blijkt dat de groei die de technische sector doormaakt op de arbeidsmarkt vooralsnog niet terug te zien is in het onderwijs. De technische sector is groeiende op de arbeidsmarkt, terwijl het aantal studenten met een technische opleiding achterblijft.

Vmbo-leerlingen met een technisch profiel kiezen relatief vaak voor een technische vervolgopleiding. Van de vmbo leerlingen heeft 15 procent een technisch profiel, voor havo en vwo leerlingen ligt dit aandeel aanzienlijk hoger (respectievelijk 37 procent en 54 procent). Onder vmbo b/k leerlingen is de doorstroom naar een technische vervolgopleiding echter wel relatief hoog (vmbo b/k: 21 procent, vwo: 21 procent, havo: 9 procent, vmbo t: 8 procent in 2020). Wat hierin meespeelt is dat de technische profielen op de havo en het vwo een breder karakter hebben dan de profielkeuze in het vmbo. Van alle studenten die beginnen aan een technische opleiding is 16 procent een jaar later gestopt met deze opleiding (mbo: 15 procent, hbo: 13 procent, wo: 16 procent).

In de groeiende technische sector hebben mbo’ers de beste baankansen

Vervolgens gaan mbo’ers met een technische opleiding vaker in de technische sector werken dan hbo’ers en wo’ers. Waar nog geen 15 procent van de technisch opgeleide wo’ers en hbo’ers zes maanden na afstuderen een baan in de technische sector heeft, is dit voor mbo’ers ruim 35 procent. Het is ook mogelijk dat studenten met een technische opleiding een technische baan buiten de technische sector hebben, dit is niet meegenomen in deze cijfers.

Aandeel werkend in de technische sector zes maanden na afstuderen, per niveau met een techniek profiel.

Werken in de technische sector

Aandeel werkend in de technische sector zes maanden na afstuderen, per niveau met een techniek profiel.

De bouwsector is de drijfveer achter de absolute groei van technieksector

De technieksector is sinds 2013 in absolute aantallen gegroeid met ruim 7.000 banen. Hiervan is meer dan de helft toe te schrijven aan de groei in de bouwsector. Andere sub-sectoren zijn redelijk gelijk gebleven in het aantal banen. De sector energie en delfstoffenwinning kende een sterke groei van 2012 tot 2014, maar kromp in 2021 weer naar het niveau van 2012.

Van de online vacatures die in 2021 in Amsterdam open stonden is ongeveer 8 procent een vacature voor een baan in de technische sector, terwijl ‘maar’ 6 procent van alle banen in Amsterdam een technische baan is. Dit lijkt erop te wijzen dat de technische sector bovenmatig opzoek is naar personeel, en de komende jaren nog zal groeien. Paradoxaal genoeg zijn de meest gevraagde beroepen binnen de technische sector, niet technische banen. Zo zijn specialisten in personeel, organisatie en beleidsadvies de meest gevraagde beroepen. In totaal heeft 65 procent van de medewerkers in de technische sector geen technische opleiding, dit zijn voornamelijk werknemers met een hbo of wo opleiding.

Werkers per sector

Werkers per sector

Ontwikkeling werkgelegenheid technische sector Amsterdam naar sub-sector, 2012-2021.