Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Pilot bodycams II

Handhavers in Amsterdam hebben te maken met agressie en geweld tijdens hun werk. Om het veiligheidsgevoel van de handhavers te vergroten, is Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte (THOR) in de zomer van 2019 een pilot gestart met ongeveer 100 bodycams.

Downloads

Niet alle handhavers kregen een bodycam. Voor de pilot is een aantal teams geselecteerd, met name teams die een groter risico hebben op agressie en geweld. De teamleiders hebben de bodycams vervolgens aan een aantal handhavers van hun team gegeven. Het is niet bekend of dat random is gebeurd.

De bodycams staan tijdens de dienst standaard op stand-by. In deze stand wordt er gefilmd en geluid geregistreerd, maar dit wordt niet opgeslagen. De handhavers mogen zelf bepalen wanneer zij hun bodycam aanzetten om de beelden en geluid op te laten slaan. De handhavers moeten een mededeling doen als er wordt gestart met filmen.

In het pilotonderzoek werden zo’n 100 van de ongeveer 450 handhavers uitgerust met een bodycam. Samen maakten zij in zes maanden tijd 2.081 opnames. De handhavers namen in totaal 261,5 uur video op, gemiddeld 20 opnames van 7 minuten per bodycam.

Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) analyseerde de loggegevens van de bodycams en hield enquêtes onder de handhavers met en zonder camera.