Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Procesevaluatie stadsscholen020

In opdracht van de gemeente Amsterdam, afdeling Onderwijs, Jeugd en Zorg (OJZ) heeft Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in samenwerking met het AMC het subsidieprogramma Stadsscholen020 geëvalueerd. Dit is een tweejarig programma voor Amsterdamse basisscholen waarvan de leerlingen, door een opeenstapeling van problemen, veelal niet aan leren toekomen. Het doel van het programma is dat ‘alle kinderen in Amsterdam, ongeacht herkomst, thuissituatie of buurt waarin ze opgroeien, de meest succesvolle schoolloopbaan kunnen doorlopen.’

Opdrachtgever: Onderwijs, Jeugd en Zorg (OJZ)

Projecttype: Onderzoek, analyse

De scholen waren vrij in het bedenken van een aanpak en hebben voor ieder schooljaar een eigen maatwerkplan opgesteld en uitgevoerd. OJZ heeft aan OIS gevraagd om de werkwijze van de eerste tranche van dit programma te evalueren. Het AMC (afdeling sociale geneeskunde) doet onderzoek naar effecten van Stadsscholen020 op de vier scholen in Holendrecht. In het gehele traject werkten OIS en het AMC waar mogelijk samen.

Werkwijze

In de eerste fase van het onderzoek is de startsituatie op scholen in kaart gebracht door gesprekken te voeren met de twaalf schooldirecteuren, en zijn er buurtprofielen gemaakt van de buurten waarin de scholen staan. Deze informatie heeft OJZ gebruikt voor het vervolg van Stadsscholen020. In de tweede fase van het project heeft OIS aan het eind van het programma het proces op elf scholen geëvalueerd, wederom door gesprekken te voeren met de schooldirecteuren. Eén school heeft halverwege het programma een vestiging gesloten waardoor er elf scholen overbleven.

Resultaten

Alle elf scholen die sinds de start meededen aan het subsidieprogramma Stadsscholen020 zijn positief over de eigen regie tijdens het programma. De scholen waren, los van enkele richtlijnen, vrij om het geld naar eigen inzicht te besteden. De algemene ervaring is dat het geld hierdoor ingezet kon worden daar waar de scholen dit het hardst nodig hadden. Daarnaast konden zij gedurende een schooljaar de plannen bijstellen op nieuwe of onverwachte behoeftes van de school.

Uit de gesprekken is een aantal factoren naar voren gekomen die van belang zijn voor het succes en de duurzaamheid van de ingezette interventies. Op een aantal van de scholen zien we dat aan deze vier randvoorwaarden is voldaan, op diezelfde scholen blijkt de aanpak het meest succesvol.

Hoe gaan we ermee verder?

Geert Janssen, strategisch beleidsadviseur Primair Onderwijs: "De resultaten van de procesevaluatie Stadsscholen020 worden meegenomen in de eindrapportage, en dienen als input voor het te ontwikkelen beleid als vervolg op het programma Stadsscholen020."

OIS zal op verschillende manieren betrokken blijven bij de evaluatie van nieuw beleid binnen de afdeling Onderwijs.

Contact

Lotje Cohen, Onderzoek, Informatie en Statistiek algemeen.ois@amsterdam.nl