Bekendheid en gebruik Stadspas
- Publicatie
- 2010
De Gemeente Amsterdam biedt mensen met een minimum inkomen en ouderen door middel van de Stadspas de mogelijkheid om gratis of met korting deel te nemen aan culturele, sportieve en recreatieve activiteiten. O+S heeft in kaart gebracht wat het bereik is van de Stadspas en voor welke activiteiten de pas wordt gebruikt.

Stadspas bereikt ruim acht van de tien mensen uit de doelgroep
Driekwart van alle Amsterdammers kent de Stadspas blijkt uit de Burgermonitor 2010. Vooral 65-plussers kennen de pas, dat is ook logisch omdat zij tot de doelgroep behoren. Het bereik van Stadspas onder de doelgroep is groot, 83 procent van de doelgroep heeft een pas in bezit. Hiermee is het bereik van Stadspas veel hoger dan van andere armoederegelingen zoals de scholierenvergoeding, de PC-voorziening en de langdurigheidstoeslag.
Kortingscheques vooral in de directe omgeving ingeleverd
Stadspasbezitters krijgen kortingscheques thuisgestuurd, 24 procent van de stadspasbezitters gebruikt deze cheques. Dit is een toename ten opzichte van 2005 toen 20 procent de cheques gebruikte. De kortingscheques worden het meest gebruikt voor uitstapjes.Voor een aantal instellingen buiten het centrum van de stad is onderzocht waar mensen die er een kortingscheque inleverden vandaan komen. Zij blijken vooral uit de directe omgeving te komen.
Stadspas zorgt voor ruim 1,1 miljoen euro aan korting
In Amsterdam zijn ruim 300 instellingen waar Stadspasbezitters op vertoon van hun Stadspas korting kunnen krijgen. Soms is dit een percentage van de toegangs- of aankoopprijs, soms een vast bedrag en soms hangt het af van het product dat je koopt. O+S heeft een schatting gemaakt van het totale bedrag dat aan korting wordt verleend op vertoon van Stadspas en door inlevering van kortingscheques die Stadspasbezitters regelmatig ontvangen. In totaal wordt er volgens deze schatting jaarlijks ruim 1,1 miljoen euro aan korting gegeven.