Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Van overlast tot melding

Amsterdammers kunnen te maken krijgen met overlast in de openbare ruimte. Als zij willen dat de gemeente iets doet aan de overlast dan kunnen zij een melding doen. Jaarlijks ontvangt de gemeente een kleine 400.000 meldingen van overlast. De meldingen geven inzicht in waar, wanneer en welke overlast wordt gemeld.

Komt het beeld van overlast in de stad op basis van meldingen overeen met de overlast die Amsterdammers daadwerkelijk ervaren en waarnemen? Of zijn er overlastvormen, gebieden of groepen Amsterdammers die minder vaak in de meldingen terugkomen?

Onderzoek en Statistiek (O&S) deed onderzoek naar het waarnemen, beoordelen en melden van overlast. Het doel was om per stap van het overlastproces zoveel mogelijk te leren over geografische verschillen in de stad en de rol van verschillende achtergrondkenmerken van Amsterdammers.

Belangrijkste resultaten

  • Overlastvormen die vaker worden waargenomen, worden niet per definitie vaker ervaren als overlast en worden ook niet per se vaker gemeld.
  • Het aantal meldingen verschilt sterk tussen gebieden. Die verschillen komen door een opeenstapeling van kleinere verschillen in het overlastproces. De sterkste bijdrage in de verschillen lijkt van de eerste stap te komen: het waarnemen van overlastvormen. Het beoordelen en melden van overlast zijn een stuk gelijkmatiger verdeeld over de stad. Kenmerken van een wijk spelen dan ook geen grote rol in het melden overlast.
  • Verschillen tussen groepen Amsterdammers zijn vaak groter dan verschillen tussen gebieden in de stad. Leeftijd (met name 15 tot 29-jarigen) en eerste generatie migratieachtergrond (zowel binnen als buiten Europa) hebben de sterkste effecten op de verschillende stappen in het overlastproces: deze groepen nemen minder overlast waar en melden het minder. Voor de eerste generatie migratieachtergrond geldt echter wel dat er meer overlast wordt ervaren van de vormen die wel worden waargenomen.
  • Amsterdammers die negatiever zijn over de woonbuurt, de politie, gemeente en handhaving signaleren meer overlastvormen, beoordelen die vormen vaker als overlastgevend en melden meer.