Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Vestigingsklimaat en consumentenvertrouwen in Amsterdam

Bijna de helft van de Amsterdamse ondernemers maakt zich (enigszins) zorgen om de huidige economische situatie. Dit is minder dan afgelopen maart, toen 61 procent van de ondernemers zich zorgen maakte. Vooral ondernemers in de vervoerssector maken zich zorgen. Amsterdamse consumenten hebben ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde iets meer vertrouwen in de economie en in hun financiën dan uit landelijke cijfers blijkt. Ten opzichte van afgelopen maart verwachten nu meer Amsterdammers verbetering van de economische situatie. De afgelopen 12 maanden zagen ze de economische situatie vooral verslechteren.

Eind november 2009 zijn 251 Amsterdamse organisaties telefonisch benaderd: 188 private (alleen horeca, vervoer, financiële sector en zakelijke dienstverlening) en 63 publieke instellingen. Voor het onderzoek naar consumentenvertrouwen zijn in totaal 422 Amsterdammers geënquêteerd over de economische situatie in Nederland en de eigen financiële situatie. Bijna 200 Amsterdammers namen telefonisch deel aan het onderzoek en 226 via het online panel van Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S).

Vestigingsklimaat

Ten opzichte van afgelopen maart merken meer ondernemers een toename van concurrentie; juist minder ondernemers ervaren gevolgen voor de omzet of vinden dat er minder geïnvesteerd wordt. Minder omzet blijft voor veel bedrijven wel het belangrijkste gevolg van de huidige economische situatie.

Ontslagen vooral bij grote private bedrijven

Gemiddeld genomen is 15 procent van de ondervraagde ondernemingen in de afgelopen 12 maanden overgegaan tot het ontslaan van personeel: dit gebeurde vaker in de private sector (19 procent) dan in de publieke sector (4 procent) en het meest bij de grote private instellingen (27 procent). Van de bedrijven die nu al mensen ontslagen hebben, verwacht 60 procent dat er in de toekomst nog meer ontslagen zullen volgen. Toch is het grootste deel van de organisaties positief over hun eigen voortbestaan: 91 procent denkt dat ze de crisis zullen overleven en 81 procent verwacht in Amsterdam gevestigd te blijven.

Ondernemers tevreden over vestigingsklimaat Amsterdam

Ondanks de hoge prijzen voor bedrijfshuisvesting bevalt het bijna 90 procent van de ondernemers (redelijk) goed om in Amsterdam gevestigd te zijn. De helft hiervan zou zelfs nergens anders willen zitten. Dit geldt zowel voor de grote als voor de kleine bedrijven. Een derde van de ondernemers vindt dat de gemeente niet genoeg doet om het vestigingsklimaat op orde te houden. Het aanpakken van de procedures en kosten rondom vergunningen, minder regels en lagere parkeertarieven kan volgens deze ondernemers helpen om het vestigingsklimaat in Amsterdam te verbeteren.

Consumentenvertrouwen

Mensen maken zich vooral zorgen over een teruggang in inkomen (31 procent), te weinig financiële reserve (27 procent) en baanverlies (23 procent). Op een schaal van 0 tot en met 10, waarbij een 0 staat voor helemaal geen zorgen en een 10 voor heel veel zorgen) geven Amsterdammers gemiddeld een 3,9 voor zorg om hun eigen financiële situatie. Dit is een verbetering ten opzichte van maart 2009 toen gemiddeld een 4,4 werd gegeven.

Financiële zorgen vaak gerelateerd aan baanverlies

De kans om hun baan te verliezen schatten Amsterdammer gemiddeld in op 19 procent. Vooral mensen die in de ICT of de financiële sector werken zijn bang hun baan te verliezen. Anderen die relatief vaak denken dat zij hun baan zullen verliezen zijn: mannen (22 procent) en Amsterdammers tussen de 35 en 44 jaar oud (24 procent). Vooral mannen van 35 tot 44 jaar (zowel laag- als hoogopgeleid) schatten de kans om hun baan te verliezen relatief hoog in (29 procent).

Amsterdammers verwachten dat gemeente gaat bezuinigen

Volgens 61 procent van de Amsterdammers heeft de crisis zeker invloed op het beleid van de gemeente. Stoppen met de Noord/Zuidlijn noemen Amsterdammers vaak als middel om te bezuinigen. Ook belastingverhoging, minder ambtenaren, banen creëren en bezuinigen in het algemeen worden veelvuldig genoemd.

Mogelijke maatregelen voor de gemeente om de crisis te beheersen

Amsterdammers verwachten dat de gemeente vooral gaat bezuinigen op het ambtenarenapparaat, cultuur, subsidies, infrastructuur en armoedebeleid. De verwachte bezuinigingen komen lang niet altijd overeen met de gewenste bezuinigingen. Amsterdammers zouden het liefst zien dat de gemeente gaat bezuinigingen op de Noord/Zuidlijn en op ambtenaren en in mindere mate op infrastructuur, subsidies en bureaucratie.