Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Wat Amsterdammers bezighoudt

De thema’s woningtekort, afval, de toename van toerisme, de kloof tussen arm en rijk en groen in de stad worden het meest genoemd door de respondenten wanneer hen wordt gevraagd welke onderwerpen in de stad hen bezighouden. Dit blijkt uit het onderzoek 'Wat Amsterdammers Bezighoudt', uitgevoerd door Onderzoek & Statistiek in opdracht van de directie Communicatie.

Het vergroten van het vertrouwen tussen overheid en burger is een ambitie van het college. Vertrouwen hangt samen met de kwaliteit van een relatie en communicatie bepaalt voor een deel deze kwaliteit. De directie Communicatie heeft daarom de eigen ‘Agenda Vertrouwen’ opgesteld, waarvan onderzoek naar de mate van vertrouwen van de Amsterdammers in de gemeente onderdeel is. Twee onderzoeksvragen staan centraal:

  • Welke thema’s (waar de gemeente iets in betekent) zijn belangrijk voor de Amsterdammer?
  • Hoe ervaart de Amsterdammer de relatie met de gemeente? Binnen die relatie onderzoeken we specifiek verschillende determinanten voor vertrouwen.

Zorgen over verschillende thema's in de stad

De manier waarop deze thema’s respondenten bezighouden, verschilt wel per thema. Over het woningtekort, toerisme en de kloof tussen arm en rijk maken respondenten zich vooral zorgen. Een onderwerp als afval wordt vooral gezien als iets waarmee respondenten te maken hebben en als aandachtspunt voor de gemeente. Groen in de stad vinden respondenten belangrijk. Bij het onderwerp groen geeft 10 procent aan dat ze vinden dat de gemeente dit goed aanpakt, bij de andere onderwerpen is dit aandeel onder de drie procent.

Al met al vindt een groot deel van de respondenten dat het (redelijk) goed gaat met de stad (43 procent). Zij vinden dat Amsterdam een mooie stad is met een fijne sfeer. Deze Amsterdammers voelen zich er veilig en zien steeds meer verbeteringen in de stad. Een kwart vindt dat het (redelijk) slecht gaat met de stad. Deze respondenten noemen vooral de onderwerpen: woningtekort, afval, toerisme en de kloof tussen arm en rijk.

Communicatie nog weleens onduidelijk

Een meerderheid van de respondenten geeft aan enigszins op de hoogte te zijn van het werk van de bestuurders (64 procent). Hoe jonger de respondenten, hoe minder goed zij op de hoogte zijn van het werk van bestuurders. Ook leest een meerderheid van de respondenten weleens iets over de plannen van het bestuur in de media (95 procent). De communicatie over deze plannen wordt echter door een grotere groep ervaren als onduidelijk (41 procent). Oudere respondenten vinden de communicatie vaker onduidelijk dan jongere respondenten.