Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Wonen in de Metropoolregio Amsterdam, WiMRA 2017

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is relatief snel en sterk uit de economisch crisis gekomen. De economische groei in de MRA is sterker dan gemiddeld in Nederland en sterker dan gemiddeld in andere stedelijke regio’s in Europa. De werkgelegenheid neemt toe en is meer dan voorheen internationaal gericht. De MRA trekt daarmee niet alleen inwoners aan vanuit elders in Nederland, maar ook een groeiende groep vanuit het buitenland. Er wonen bijna 1,2 miljoen huishoudens in de MRA en dit aantal neemt toe.

De instroom van buiten de MRA is vooral gericht op Amsterdam en bestaat nog altijd voor een groot deel uit lagere inkomens, studenten en starters op de arbeidsmarkt. Maar dit beeld verschuift, inmiddels bestaat de instroom in Amsterdam voor een relatief groot deel uit hoge inkomens. Dit geldt met name voor de instroom uit het buitenland. Een groeiend aandeel van de beroepsbevolking is hoog opgeleid.

De groeiende bevolking leidt tot een toenemende druk op de woningmarkt. De verkoopprijzen van woningen stijgen snel. In de meeste gemeenten van de MRA stijgen de prijzen ook sterker dan het landelijk gemiddelde. De vraag naar woningen is groot, in elke regio van de MRA is er sprake van tekorten. Deze tekorten doen zich voor in alle segmenten van de woningmarkt. Daarbij zijn er in de crisisperiode weinig nieuwe woningen opgeleverd. In 2016 en 2017 nam het aantal opgeleverde woningen weer toe, dit is een eerste stap om de druk op de woningmarkt te verlichten.

Na een periode van stagnatie als gevolg van de economische crisis is de dynamiek op de woningmarkt weer toegenomen: meer huishoudens geven aan te willen verhuizen en er wordt ook weer meer verhuisd. Van alle huishoudens in de MRA geeft 22 procent aan te willen verhuizen. Een kwart van de huishoudens in de MRA is in de periode 2015 2016 ook werkelijk verhuisd. Met name de doorstroom tussen gemeenten is toegenomen, vooral van gezinnen met kinderen. Hiermee wordt het verhuispatroon van voor de crisis weer hervat. Doorstromers hebben meer vertrouwen in de woningmarkt en durven weer een verhuisstap te zetten.