Geregistreerde criminaliteit neemt af
- 26 september 2024
De criminaliteit die de politie in Amsterdam-Amstelland registreert, nam tussen september 2023 en augustus 2024 af. Bewoners van de regio gaven in dezelfde periode vaker aan slachtoffer te zijn geworden van criminaliteit dan een jaar eerder. Ze bleven nagenoeg evenveel overlast ervaren. Ook hun onveiligheidsbeleving bleef bijna gelijk.
Afname van veelvoorkomende criminaliteit
De geregistreerde criminaliteit in de regio is afgenomen. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen twee vormen van criminaliteit. Bij High Volume criminaliteit gaat het om veelvoorkomende delicten zoals zakkenrollerij en diefstal. Deze criminaliteit nam af ten opzichte van een jaar eerder. Bij High Impact criminaliteit gaat het om misdrijven die veel impact hebben op het slachtoffer zoals moord, zedenmisdrijven en geweld. Deze criminaliteit bleef nagenoeg gelijk.
Zie ook
In Amsterdam is een vergelijkbare trend te zien als in de regio. Ook in de stad nam de geregistreerde criminaliteit af. Dat was met name het geval in stadsdeel Centrum, waar het indexcijfer daalde van 200 naar 173. In stadsdeel Centrum was de afname vooral te verklaren door een afname van de High Impact criminaliteit.
Toename van slachtofferschap
De slachtofferschapsindex in de regio nam toe in dezelfde periode. Dat deze index omhoogging terwijl de criminaliteitsindex afnam, kan komen doordat de indexen over verschillende groepen mensen gaan. De criminaliteitsindex berekenen we op basis van wat zowel bewoners als bezoekers meemaken. Aan de andere kant ondervragen we voor de slachtofferschapsindex alleen bewoners.
De slachtofferschapsindex nam ook toe voor Amsterdam: de index ging van 106 naar 113. Vooral slachtofferschap van digitaal criminaliteit nam toe van 83 naar 95. Ook slachtofferschap van High Impact criminaliteit nam toe. In een aantal gebieden, zoals de Oosterparkbuurt en de Rijnbuurt, nam de slachtofferschapsindex opvallend sterk toe. Dat komt met name doordat meer bewoners in deze gebieden slachtoffer zijn geworden van autodiefstallen, diefstallen vanuit de auto en diefstallen van andere motorvoertuigen .
Ervaringen van overlast en onveiligheidsgevoelens onveranderd
Ondanks de toename van slachtofferschap zijn bewoners zijn zich niet per se onveiliger gaan voelen. De onveiligheidsbeleving bleef zowel in de regio als in Amsterdam ongeveer gelijk. De onveiligheidsbelevingsindex nam wel toe in stadsdeel Oost. Dat is met name het gevolg van oplopende onveiligheidsgevoelens en vermijding.
De overlastindex in de veiligheidsregio bleef ook nagenoeg gelijk. Er was een lichte afname van verloedering en personenoverlast. Ook in Amsterdam bleef de overlastindex vrijwel gelijk. De verloederingsindex steeg licht van 102 naar 105. De personenoverlast was ongeveer hetzelfde als een jaar eerder.
In stadsdeel Oost nam de overlast het meest toe. De index steeg daar van 94 naar 97. Dat komt doordat er meer personenoverlast was. Het is opvallend dat de verloederingsindex in stadsdeel Centrum toenam van 110 naar 113, terwijl de personenoverlastindex juist daalde van 193 naar 187.