Peiling: GroenLinks-PvdA de grootste in Amsterdam
- 30 mei 2024
Met nog een week te gaan tot de Europese verkiezingen van 6 juni lijkt GroenLinks-PvdA in Amsterdam de meeste stemmen te gaan trekken: 32 procent. Dat is ongeveer 12 procentpunt minder dan bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement. PVV lijkt in vergelijking met de verkiezingen vorige verkiezingen voor het Europees Parlement de meeste winst te behalen. Ook de Volt en de PvdD boeken winst. Dat blijkt uit een peiling van Onderzoek en Statistiek onder 1.082 Amsterdammers.
Hoewel er altijd onzekerheid is rondom peilingen, speelt dat nu meer, gegeven de snelle ontwikkelingen in de landelijke politiek. Daarbij is de opkomst bij de Europese Verkiezingen veelal lager dan bij andere verkiezingen waardoor selectiviteit in opkomst sterker doorwerkt.
De combinatie GroenLinks-PvdA lijkt ongeveer een even groot deel van de stemmen te halen als bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, maar een lager aandeel dan bij de Europese Verkiezingen van 2019. Toen haalde de partijen gezamenlijk 44,1 procent van de stemmen. PVV, Volt en Partij voor de Dieren lijken fors te winnen ten opzichte van Tweede Kamerverkiezingen 2023. PVV gaat van 1,9 procent naar 11,4 procent. Volt gaat van 3,8 procent naar 12,8 procent en wordt daarmee de tweede partij van de stad. Partij voor de Dieren gaat van 4,8 procent naar 8,1 procent en die gaat daarmee voorbij het aandeel stemmen van de Europese Verkiezingen uit 2019 (6,8 procent). NSC lijkt te verliezen ten opzichte van de laatste Tweede Kamerverkiezingen: zij gaan van 6,6 procent naar 3,8 procent.
Amsterdammers nog niet zeker over wat ze gaan stemmen bij het referendum
Tegelijkertijd met de Europese Verkiezingen vindt ook het raadgevend referendum over de Hoofdgroenstructuur plaats. Twee derde van de respondenten is op de hoogte van het referendum. 69 procent is ook van plan om te gaan stemmen, maar een groot deel van hen weet nog niet wat ze gaan stemmen (53 procent). Bij de Europese verkiezingen ligt dat aandeel veel lager en geeft 11 procent aan nog niet te weten wat ze gaan stemmen.
Van de Amsterdammers die wel weten wat ze bij het referendum gaan stemmen, geeft een iets groter deel aan voor te stemmen: 26 procent is van plan voor te stemmen en 21 procent is van plan tegen te stemmen. Daarbij zien we dat Amsterdammers die op een van de Amsterdamse coalitiepartijen gaan stemmen bij de Europese verkiezingen (GroenLinks-PvdA of D66) vaker voor stemmen dan andere Amsterdammers. Toch geeft ook bij hen de meerderheid aan nog niet te weten wat ze zullen gaan stemmen.