Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Verkiezingen

Over het algemeen stemmen Amsterdammers wat linkser dan de rest van het land. Lange tijd was de Partij van de Arbeid onbetwist de grootste partij in Amsterdam. In 2014 moesten de sociaal-democraten de eerste plaats afstaan aan D66 en in 2018 nam GroenLinks het stokje over van D66. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 werd de PvdA opnieuw de grootste partij. De opkomst ligt in Amsterdam traditioneel iets lager dan landelijk.

Uitgelicht in dit dossier

 • Evaluatie stembureaus Tweede Kamerverkiezingen 2023

  publicatie

  Stembureauleden en -tellers zijn over het algemeen positief over de voorbereidingen en het verloop van de verkiezingsdag. Verbeterpunten zijn het pauzeschema en het wegbrengen van het materiaal.

 • Wat stemt Amsterdam?

  interactief

  Dit dashboard met alle uitslagen sinds 1918 laat zien dat Amsterdam vaak anders stemt dan de rest van het land. Maar ook hoe binnen de stad de politieke voorkeur van wijk tot wijk verschilt.

Alles in Verkiezingen

 • Verkiezingen Gemeenteraad 2022

  dataset

  Deze dataset bevat de uitslag van de verkiezingen van de gemeenteraad 2022 uitgesplitst naar kandidaten, politieke groeperingen, stembureaus, wijken en stadsdelen.

  Laatst gewijzigd: 4 maart 2024

 • Verkiezingen Tweede Kamer 2023

  dataset

  Deze dataset bevat de uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 2023 in Amsterdam per partij, kandidaat, stembureau, wijk en stadsdeel.

  Laatst gewijzigd: 1 december 2023

 • Definitieve uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2023

  artikel

  GroenLinks-PvdA is in Amsterdam de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen, met bijna 34 procent van de stemmen. De VVD verliest iets en is met 11,8 procent de tweede partij.

  Gepubliceerd: 1 december 2023

 • Voorlopige uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2023

  artikel

  GroenLinks-PvdA is in Amsterdam de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen, met bijna 34 procent van de stemmen. Dat blijkt na het tellen van honderd procent van de stemmen.

  Gepubliceerd: 25 november 2023