Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Uitslag Provinciale Statenverkiezingen 2023

GroenLinks blijft in Amsterdam de grootste partij, gevolgd door de PvdA en de Partij voor de Dieren. De definitieve uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten laat zien dat er ook binnen Amsterdam heel verschillend is gestemd.

GroenLinks kreeg in de stad 18,3 procent van de stemmen, minder dan de 23,8 procent bij de verkiezingen van 2019. De Partij van de Arbeid (15,5 procent) en de Partij voor de Dieren (11,8 procent) winnen ten opzichte van de vorige Provinciale Statenverkiezingen. D66 (10.0 procent) en VVD (9,2 procent) verliezen, net als alle andere partijen die vier jaar geleden ook meededen. Volt kreeg 7,8 procent van de stemmen, de BBB 5,0 procent en JA21 3,2 procent.

Staafgrafiek met de uitslag per partij

Uitslag Provinciale Statenverkiezingen in Amsterdam 2023

De opkomst was in Amsterdam met 51,5 procent iets lager dan die bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten maar hoger dan de 46,6 procent bij de verkiezingen voor de gemeenteraad afgelopen jaar. Zoals vaak was de opkomst lager dan landelijk (58,3 procent).

Lijngrafiek met de opkomst in Amsterdam sinds 1948

Opkomst bij verschillende verkiezingen in Amsterdam

Verschillen per wijk

Als we de uitslagen per stembureau omrekenen naar wijken, blijkt dat GroenLinks in 63 wijken de grootste partij is. In Zuid doet de VVD het goed, in West DENK en in Zuidoost de PvdA. De BBB, in alle provincies de grote winnaar van de verkiezingen, is in landelijk Noord en in Weesp de grootste partij. In de grijsgekleurde wijken waren geen stembureaus.

Kaart met grootste partij per wijk

Grootste partij per wijk bij verkiezingen Provinciale Staten 2023

In Zuidoost en Nieuw-West was de opkomst in veel wijken relatief laag, met als uitschieter naar beneden 11 procent in de K-buurt. In sommige wijken is de opkomst (veel) hoger dan 100 procent omdat mensen daar bijvoorbeeld konden stemmen op een station.

Kaart met opkomst per wijk

Opkomst per wijk bij verkiezingen Provinciale Staten 2023