Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Veiligheidsbeleving

De veiligheidsbeleving heeft te maken met hoe veilig men zich voelt. Dit is niet altijd afhankelijk van hoeveel criminaliteit of overlast ergens voorkomt. Je kunt je in een buurt met weinig overvallen, inbraken en andere misdrijven toch onveilig voelen en je kunt je volledig veilig voelen in de Amsterdamse binnenstad, waar de criminaliteitscijfers toch echt hoger liggen dan in de rest van de stad.

Uitgelicht in dit dossier

Alles in Veiligheidsbeleving

 • Overlast

  dataset

  De tabellen in deze dataset tonen verschillende vormen van overlast, zoals verloedering van de omgeving, sociale overlast en verkeersoverlast.

  Laatst gewijzigd: 5 september 2023

 • Veiligheidsbeleving

  dataset

  De veiligheidsbeleving heeft te maken met hoe veilig men zich voelt. De datasets tonen de (on)veiligheidsbeleving in de eigen buurt, in de woonplaats en in het algemeen.

  Laatst gewijzigd: 13 april 2023

 • Monitor Sociale Veiligheid openbaar vervoer 2022

  publicatie

  De ervaren drukte en overlast in het OV, het aantal door vervoerders geregistreerde incidenten en het aantal aangiften met een OV-locatie namen in 2022 toe ten opzichte van een jaar eerder.

  Gepubliceerd: maart 2023

 • Onveiligheidsbeleving in de Molenwijk

  publicatie

  In naoorloogse ontwikkelbuurten in Amsterdam Noord, zoals Molenwijk, is er een discrepantie tussen de objectieve en de subjectieve veiligheid.

  Gepubliceerd: 19 juli 2021

 • Onveiligheidsbeleving in de Banne

  publicatie

  In naoorloogse ontwikkelbuurten in Amsterdam Noord, met veel woningbouw uit de jaren ’50 en ’60, is er een discrepantie tussen de objectieve en de subjectieve veiligheid.

  Gepubliceerd: 19 juli 2021

 • Onveiligheidsbeleving in de de Kleine Wereld

  publicatie

  In naoorloogse ontwikkelbuurten in Amsterdam Noord, zoals De Kleine Wereld, is er een discrepantie tussen de objectieve en de subjectieve veiligheid.

  Gepubliceerd: 19 juli 2021

 • Monitor Digitale Veiligheid Burgers

  publicatie

  Amsterdam groeit en bloeit niet alleen qua inwoneraantal, maar ook wat betreft het virtuele domein. Amsterdam behoort tot één van de grootste internetknooppunten ter wereld. De enorme afhankelijkheid van technologie en (digitale) infrastructuur brengt naast het gemak en comfort ook een serieuze verantwoordelijkheid met zich mee.

  Gepubliceerd: september 2020

 • Onveiligheidsbeleving in de Waterlandpleinbuurt

  publicatie

  In de Waterlandpleinbuurt voelen veel bewoners zich onveilig. Om de oorzaken hiervan te achterhalen, is een groepsgesprek georganiseerd met professionals van organisaties die werkzaam zijn in de wijk.

  Gepubliceerd: november 2019