Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Amsterdam 750 jaar meting 2023/2024

Inwoners weten steeds vaker dat Amsterdam in 2025 750 jaar wordt. Ook het enthousiasme over de viering groeit. De gemeente organiseert verschillende activiteiten in het jubileumjaar. Het wordt een viering van en voor alle Amsterdammers. Daarom onderzoekt O&S in de jaren voor het jubileum of Amsterdammers al bekend zijn met de viering en ook of zij enthousiast zijn.

Bekendheid met en enthousiasme over Amsterdam 750 neemt toe

Steeds meer Amsterdammers weten dat de stad volgend jaar haar 750ste jubileum viert. In 2023 wist 77 procent van de inwoners dit. Een jaar eerder ging dit nog om 54 procent. Het nieuws over de viering bereikte hen in het afgelopen jaar vooral via de krant, sociale media, televisie, websites, digitale nieuwsbrieven en via via. Daarnaast willen de inwoners in de toekomst ook posters en reclameborden over de viering op straat zien.

Een groot deel van de Amsterdammers (81 procent) is positief over de viering van 750 jaar Amsterdam. Amsterdammers tussen de 16 en 34 jaar zijn iets vaker positief over de viering dan ouderen. Zij vinden het belangrijk dat er activiteiten in de buurt zijn, er aanbod van gratis activiteiten is en dat de viering voor alle Amsterdammers is.

Ongeveer de helft van alle respondenten vindt dat de viering van Amsterdam 750 ook een beetje een viering is voor alle Nederlanders. Er is ook een groep die vindt dat het juist echt alleen een feest voor Amsterdammers is. Dit gevoel is er vooral in stadsdeel Centrum.

Amsterdammers vinden vooral dat een goede sfeer belangrijk is voor een succesvolle viering. Feestelijke evenementen op straat, zoals muziekevenementen en concerten, mogen niet ontbreken. Ook moeten er activiteiten zijn die aandacht besteden aan de geschiedenis van de stad. De meeste mensen willen de dag dat Amsterdam precies 750 jaar bestaat, 27 oktober 2025, het liefst grootschalig vieren in de binnenstad.

Veel Amsterdammers kijken uit naar groot feest op de Ring

Eén van de hoogtepunten in het jubileumjaar is het feest op de Ring. Op 21 juni 2025 wordt 15 kilometer van de Ring A10 autovrij gemaakt voor een groot feest. Ruim de helft (56 procent) van de respondenten heeft interesse om hiernaartoe te gaan. Met name jonge Amsterdammers tussen de 16 en 34 jaar zijn benieuwd. Respondenten geven aan dat ze op de Ring graag een muziek- of theatervoorstelling willen zien en ruim de helft wil er rondlopen of fietsen.

O&S voerde dit enquêteonderzoek over Amsterdam 750 jaar eerder uit in 2021 en 2022. De uitkomsten van de enquête worden meegenomen in de plannen rondom de viering.