Consultatie via sociale media
- Publicatie
- 2013
Voor het eerst konden Amsterdammers onlangs op Twitter en Facebook reageren op collegevoorstellen. Inzet was het plan om de huidige stadsdelen te vervangen door bestuurscommissies. Ook op de visie over burgerparticipatie konden Amsterdammers hun mening geven. De uitkomsten moet men nuanceren vanwege de geringe participatie aan deze online consultatie.

Discussie over voorgestelde bestuurscommissies op Facebook
Op 7 maart presenteerde het college haar voorstellen voor bestuurscommissies in plaats van de huidige stadsdelen, en haar visie op burgerparticipatie. Daarna volgde de reguliere inspraakprocedure.
Amsterdammers kregen daarnaast voor het eerst de mogelijkheid om via Twitter en Facebook hun mening te geven over deze voorstellen. De consultatie vond voornamelijk plaats op de Facebook-pagina van de gemeente Amsterdam. Vanaf 20 maart zijn daar vier vragen over de collegeplannen geplaatst met een oproep voor reacties. De consultatie had niet als doel de mening van Amsterdammers te polsen: het was geen enquête, maar een platform voor meningsuiting en discussie. In totaal hebben 29 personen actief meegedaan aan de discussies op Facebook. Gelet op het aantal ‘likes’ is het totale bereik wel groter, maar beperkt wetende dat ruim de helft van de Amsterdammers op Facebook zit (zie O+S, Monitor Sociale Media 2012).Twitter is primair gebruikt om te wijzen op de discussie op Facebook. Op het Twitter-account van de gemeente @AmsterdamNL was de interactie met betrekking tot de consultatie beperkt. Op Twitter-accounts van individuele Amsterdammers was er meer discussie over de toekomst van de stadsdelen. Dankzij de retweets heeft Twitter wel gezorgd voor een groter bereik van de consultatie.
Weinig reacties en debat
De meeste reacties kwamen op de (eerste) vraag over de taken voor de nieuwe bestuurscommissies. De strekking van de reacties is dat de bestuurscommissies minder taken zouden moeten uitvoeren dan nu het geval is. Een aantal mensen greep daarbij de kans aan om aan te geven dat zij geen verkiezingen willen op stadsdeelniveau. De andere vragen over het bestuurlijk stelsel en over burgerparticipatie hebben weinig losgemaakt. Over het algemeen reageerde men nauwelijks op elkaar, maar vooral op de vraag. Overigens reflecteert de geringe animo voor inspraak via sociale media de algehele discussie over de verandering van het bestuurlijk stelsel. Er is nauwelijks sprake geweest van een publiek debat over het onderwerp.