Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Aantal hotelovernachtingen afgelopen 10 jaar verdubbeld

De toeristische sector is de afgelopen 10 jaar sterk gegroeid in Amsterdam. Dit is terug te zien in het toegenomen aantal hotelovernachtingen net als het grote aantal banen in de sector. Een derde van alle landelijke hotelovernachtingen vindt plaats in Amsterdam. Het merendeel van deze bezoekers komt uit Europa.

Waar overnachten bezoekers in Amsterdam?

De meeste bezoekers overnachten nog steeds in een hotel of een hostel. In 2018 waren dit ongeveer 17 miljoen bezoekers. 2,5 miljoen bezoekers maakten gebruik van Airbnb en 1,2 miljoen bezoekers overnachtten ergens anders.

Hoe verandert het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam?

Het aantal overnachtingen in hotels is de afgelopen 10 jaar verdubbeld tot 17 miljoen per jaar. Bezoekers komen vooral van buiten Nederland. Naar verwachting is ook het aantal hotelovernachtingen in 2019 met 3 procent gestegen ten opzichte van 2018.

Waar komen bezoekers vandaan?

Het merendeel van de bezoekers komt uit Europa. In vergelijking met de andere landen vormen bezoekers uit Nederland de grootste groep, gevolgd door Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland.

Hoe doet Amsterdam het vergeleken met heel Nederland?

In Nederland waren in 2017 48,9 miljoen hotelovernachtingen. 33 procent van alle landelijke hotelovernachtingen vindt plaats in Amsterdam.

Hoe doet Amsterdam het vergeleken met andere Europese steden?

Het aantal hotelgasten per inwoner is in Amsterdam vergelijkbaar met het aandeel in Florence, maar ligt lager dan in Venetië. Ook Lissabon heeft een hoger aantal hotelgasten per inwoner in vergelijking met Amsterdam. In bijvoorbeeld Brugge, Barcelona, Rome en Berlijn is het aantal hotelgasten per inwoner lager.

Hoe ontwikkelt zich het aantal banen in de toeristische sector?

Het aantal banen groeit, maar niet zo hard als het aantal overnachtingen. In 2018 telt de toeristische sector in Amsterdam 70.000 banen. Dat is 11 procent van alle banen in de stad. Daarbij gaat het vooral om restaurants en cafés, gevolgd door hotels en pensions, en cultuur en recreatie.