Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Lunchsessie Bevolking: Groei en onzekerheid

Samenvatting

  • Dinsdag 23 maart
  • Staat van de stad lunchsessie
  • Bevolking: groei en onzekerheid

Onderzoek, Informatie en Statistiek vertelt elke maand een verhaal over de stad. Over de bevolking, de woningmarkt, het onderwijs en de vele andere thema’s die vertellen hoe het er voor staat in Amsterdam.

In deze eerste editie vertelt demograaf Annika Smits over de bevolkingsontwikkeling van 1945 tot 2019, en laat zij zien wat er veranderde sinds corona in 2020 impact kreeg op de groei van de bevolking. We krijgen te horen hoe de stad de afgelopen decennia groeide of kromp door natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte) en door binnenlandse en buitenlandse migratie.

Vlak na de tweede wereldoorlog groeide het inwonertal sterk door het grote aantal geboortes: de babyboomers. Aan die groei kwam een einde toen vanaf de jaren zestig de suburbanisatie op gang kwam: veel inwoners verlieten de stad voor een woning in Purmerend, Hoorn, Hoofddorp, Lelystad en later ook Almere. Toen halverwege de jaren tachtig de gezinsmigratie op gang kwam, begon de stad weer te groeien. Ook het aantal geboortes in de stad nam weer toe. Dat bleef zo toen door de stadsvernieuwing het wonen in de stad weer aantrekkelijk werd voor gezinnen. De laatste jaren kreeg de stad er jaarlijks ongeveer 10.000 inwoners bij.

Die groei wordt vooral veroorzaakt door de buitenlandse migratie, die tot vorig jaar op recordhoogte was. Tegelijkertijd krijgen Amsterdamse vrouwen steeds later, en ook steeds minder, kinderen. Daarnaast is sinds 2014 het binnenlands vertrek uit de stad hoog en zien we met name jonge gezinnen de stad uit verhuizen.

In 2020 liep de buitenlandse migratie sterk terug en was het binnenlands vertrek nog altijd hoog. Daarnaast was de natuurlijke aanwas geringer doordat er minder geboortes waren en de sterfte hoog was. De stad kreeg er vorig jaar slechts 117 inwoners bij. Sinds augustus 2020 komt de buitenlandse migratie weer op gang, maar de aantallen zijn nog altijd kleiner dan een jaar eerder. Het corona virus heeft de toekomst onzekerder gemaakt en het is lastig om in te schatten welke ontwikkelingen blijvend zijn en welke slechts tijdelijk. Onlangs publiceerde OIS de nieuwste bevolkingsprognose, waarin de verwachtingen voor de komende decennia geschetst worden.

In de volgende sessie vertelt Hester Booi over de gezinnen in de stad. De behoefte aan meer ruimte in en rond de woning is een belangrijke reden om de stad te verlaten voor een woning elders in Nederland. Het vele thuisblijven tijdens de lockdowns lijkt dit alleen maar te versterken. Maar tegelijkertijd is het aantal gezinnen in de stad gegroeid en is het aandeel al jaren stabiel. Wat is er aan de hand: gaan ze nu of blijven ze juist?

Onderzoek, Informatie en Statistiek vertelt elke maand een verhaal over de stad. Over de bevolking, de woningmarkt, het onderwijs en de vele andere thema’s die vertellen hoe het er voor staat in Amsterdam.

In deze eerste editie vertelt demograaf Annika Smits over de bevolkingsontwikkeling van 1945 tot 2019, en laat zij zien wat er veranderde sinds corona in 2020 impact kreeg op de groei van de bevolking.

Uitnodiging

OIS nodigt je van harte uit voor de eerste Staat van de Stad lunchsessie op dinsdag 23 maart van 12.00-12.45 met als onderwerp: Bevolking: Groei en Onzekerheid, waarbij Annika Smits ingaat op groei van de stad in de afgelopen decennia, en hoe die groei in 2020 tot stilstand kwam.

Tijdens de Staat van de Stad lunchsessies gaan we, onder leiding van Jeroen Slot, elke vierde dinsdag van de maand in op onderwerpen die het verhaal van de stad vertellen, bijvoorbeeld over of de gezinnen nou wel of niet vaker de stad uitgaan en welke effecten de crisis heeft op de jeugdwerkloosheid. Reserveer vast in je agenda en volg de Staat van de Stad!