Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Onderzoek en Statistiek

Hoelang zijn Amsterdammers onderweg naar hun werk?

Amsterdammers waren in 2024 gemiddeld 31 minuten onderweg van huis naar hun werk. Uit de Regionale Enquête Beroepsbevolking (REB) van Onderzoek en Statistiek blijkt dat de reistijd van Amsterdammers met verschillende factoren samenhangt. Zo zijn Amsterdammers die bij de overheid werken en inwoners met een hbo- of universitaire opleiding gemiddeld langer onderweg. In dit artikel bespreken we hoelang verschillende groepen inwoners onderweg zijn naar hun werk.

In 2024 hadden werkende Amsterdammers gemiddeld een enkele reistijd van het woon- naar het werkadres van 31 minuten. Dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van 32 minuten in 2023. Ongeveer 29 procent van de Amsterdamse werkenden reist in minder dan een kwartier naar het werk en 36 procent heeft een kwartier tot een half uur nodig. Slechts 6 procent is langer dan een uur onderweg.

Waar werken Amsterdammers?

Iets meer dan driekwart van de Amsterdammers werkt binnen de gemeentegrenzen. Van de inwoners die in loondienst zijn, werkt 70 procent in de stad. Dit aandeel is opvallend hoger dan in Utrecht (53 procent), Den Haag (55 procent) en Rotterdam (56 procent).

De gemiddelde reistijd van inwoners die in Amsterdam werken is 25 minuten voor een enkele reis. Van hen werkt ongeveer twee op de vijf in het eigen stadsdeel. In Centrum en Weesp ligt dit aandeel het hoogst (53 en 51 procent). In Nieuw-West is dit aandeel met 35 procent het laagst.

Een kwart van de werkende Amsterdammers werkt buiten de gemeentegrenzen. Zij zijn gemiddeld 50 minuten onderweg naar werk. Dat is twee keer zo lang als de groep die binnen de gemeente werkt.

Van de inwoners die in loondienst zijn en die niet in Amsterdam werken, werkt het grootste deel in Haarlemmermeer. Hier is veel werk op en rondom luchthaven Schiphol. Ook werken veel Amsterdammers in de andere omliggende gemeenten, zoals Amstelveen, Diemen, Almere, Haarlem en Zaanstad. Daarnaast werken veel inwoners in Utrecht en Den Haag. Beide steden zijn relatief snel te bereiken. In Den Haag is veel werkgelegenheid bij overheidsinstanties. Als we buiten de Randstad kijken, werken Amsterdammers voornamelijk in steden, bijvoorbeeld in Tilburg of in de regio Eindhoven.

Welke Amsterdammers moeten lang reizen en welke kort?

Amsterdammers die vaker thuis werken, zijn, als ze naar het werk gaan, langer onderweg dan mensen die niet thuis werken. Zo is de gemiddelde reistijd van inwoners die nooit thuis werken 25 minuten, terwijl dit voor mensen die soms thuiswerken 33 minuten is. Inwoners die meestal of altijd thuiswerken, moeten gemiddeld 40 minuten reizen. Mensen die naar eigen zeggen thuis werken omdat ze geen reistijd willen, hebben een nog langere reistijd (gemiddeld 51 minuten). Amsterdammers die buiten de stad werken, geven dan ook vaker aan dat ze soms thuiswerken.

Er hangen meer persoons- en baankenmerken samen met het woon-werkverkeer van Amsterdammers. Zo hebben inwoners met thuiswonende kinderen gemiddeld een kortere reistijd naar werk dan degene zonder. Ook wonen mensen met een bijbaan vaak relatief dicht bij hun werk. Zij hebben gemiddeld een reistijd van 22 minuten.

Amsterdammers die een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond hebben gemiddeld de langste reistijd (35 minuten). Deze groep werkt wel vaker thuis; 86 procent van deze groep doet dit wel eens, tegenover 62 procent gemiddeld.

Ook de sector waarin iemand werkt, hangt samen met de reistijd. Amsterdammers die bij de overheid werken, hebben met gemiddeld 40 minuten de langste reistijd. Dit komt doordat er ook veel overheidsinstanties buiten Amsterdam gevestigd zijn, waaronder veel ministeries in Den Haag. Ook zijn werknemers van energiebedrijven en in de industrie langer onderweg dan gemiddeld. Deze bedrijven zitten zijn vaak aan de randen van de stad of daarbuiten gevestigd.

Aan de andere kant zijn werknemers in de horeca veruit het kortst onderweg naar het werk met gemiddeld 21 minuten. Dit geldt in mindere mate ook voor werknemers in de detailhandel (26 minuten). De aard van het werk speelt hierbij een rol. In de horeca en de detailhandel zijn relatief veel bijbanen.