De Metropoolregio Amsterdam groeit en er is veel vraag naar woningen. De prijzen stegen de afgelopen jaren sterk, zowel in de koop- als huursector. Veel huishoudens in de MRA zijn op zoek naar een woning en hun woonwensen zijn zeer divers. Tegelijkertijd zijn veel huishoudens tevreden met hun woning en hun buurt. Wel is de verduurzaming van de woningvoorraad nog een grote opgave. In dit dossier zetten we de feiten en cijfers over wonen in de Metropoolregio Amsterdam op een rij.
Er zijn steeds minder woningen betaalbaar voor lage en middeninkomens. De prijzen van koopwoningen zijn flink gestegen. Het aandeel sociale huurwoningen van corporaties is stabiel.
Meer dan de helft van het woningaanbod in de Metropoolregio Amsterdam bestaat uit dure huur- en koopwoningen. Dat is een van de resultaten uit het onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam 2023.
Voor elke gemeente in de MRA is een factsheet gemaakt met de kerngegevens uit het onderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam’. Ook is er een factsheet voor de MRA als geheel.
Deze dataset bevat tabellen over de gemiddelde prijs van verkochte woningen, WOZ-waarde, de gemiddelde huurprijs voor particuliere en corporatie huursector en verhuisgeneigdheid per stadsdeel.
De MRA heeft een grote aantrekkingskracht op huishoudens uit binnen- en buitenland. De woningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam wordt daarmee steeds krapper.
Het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA). Ruim 50.000 inwoners van 31 gemeenten in de MRA hebben een enquête ingevuld over hun woonsituatie, woonwensen en woonlasten.
De vraag van woningzoekenden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) komt steeds minder overeen met het woningaanbod. De vraag naar woningen in de MRA groeit bovendien sneller dan het aanbod.