Historische jaargangen ‘Op grond van cijfers’ online beschikbaar
- 25 oktober 2024
O&S heeft alle uitgaven van ‘Op grond van cijfers’ op deze website gepubliceerd. Het Bureau van Statistiek, de voorganger van O&S, gaf dit tijdschrift met artikelen over recente ontwikkelingen in Amsterdam tussen 1963 en 1975 elke paar maanden uit.
Bibliotheek van Gemeentearchief Amsterdam, 6 december 1973. Bron: Stadsarchief Amsterdam / J.M. Arsath Ro'is
In 1963 verscheen de allereerste uitgave van ‘Op grond van cijfers’. Het Bureau van Statistiek beschreef in het tijdschrift de recente ontwikkelingen in Amsterdam. De uitgaven bevatten toelichtingen bij kwartaalcijfers, de resultaten van ‘bijzondere op het Bureau van Statistiek verrichte studies’ en korte aantekeningen bij statistieken. Altijd ging het om actuele onderwerpen die volgens het Bureau van belang waren voor de Amsterdamse samenleving.
Het Bureau beschreef in de tijdschriften uitvoerig zijn analyses en legde alles stap voor stap uit. Daardoor zijn de artikelen ook vandaag de dag nog interessant en goed leesbaar. Dat was ook het doel. In de allereerste uitgave van het tijdschrift schreef J. Meerdink, destijds directeur van het Bureau van Statistiek, daarover:
Doel bij dit alles is de statistische gegevens omtrent Amsterdam, welke door het Bureau worden verzameld, in een ook voor de niet-statisticus zo aantrekkelijk mogelijke vorm op te dienen en daardoor de consumptie zowel gemakkelijker als groter te maken.
Zie ook
- Op grond van cijfers - jaargang 1 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 2 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 3 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 4 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 5 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 6 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 7 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 8 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 9 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 10 - publicatie
- Op grond van cijfers - jaargang 11 - publicatie
De tijdschriften geven inzicht in wat er in de jaren zestig en zeventig speelde. Zo is te lezen dat Amsterdamse kinderen steeds sneller groeiden, het beroep van dienstbode aan het uitsterven was, het bioscoopbezoek daalde door de opkomst van de televisie en er steeds meer recreatievoorzieningen in de stad kwamen.
Het Bureau beschreef ook de grote ontwikkelingen die bepalend zijn geweest voor de stad. Zo besteden meerdere uitgaven aandacht aan de dalende bevolkingsgrootte. Het Bureau bracht in kaart hoeveel mensen er vertrokken en waar zij heen gingen.
Het Bureau van Statistiek werkte soms aan heel ander soort onderzoeken mee dan O&S nu doet. Zo analyseerde het Bureau het effect van een griepvaccin bij fabrieksarbeiders. Ook mengde het Bureau zich in ‘het probleem roken-longkanker’. Aan het begin van de jaren zestig was er nog discussie over het causale verband tussen roken en longkanker.
De elf jaargangen van ‘Op grond van cijfers’ zijn nu te vinden op deze website. Hoewel niet heel actueel, zijn de artikelen nog steeds interessant. Helemaal naar de verwachting van Joop den Uyl, destijds wethouder voor de statistiek en later premier van Nederland, bij de start van het tijdschrift:
Ik verwacht dat het Bureau van Statistiek erin zal slagen – met de zorgvuldigheid, die we van het Bureau gewend zijn – door dit nieuwe tijdschrift velen te interesseren voor een der boeiendste verschijnselen in onze hedendaagse samenleving: de ontwikkeling van de stad Amsterdam en haar bevolking.
O&S heeft eerder zijn oude jaarboeken online gezet en maakt de historische cijfers daarin digitaal beschikbaar. De publicatie van de jaargangen van 'Op grond van cijfers' maakt onderdeel uit van dit project.