Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Armoede

In Amsterdam leven meer mensen in armoede dan gemiddeld in Nederland. De afgelopen jaren daalde hun aantal in Amsterdam wel geleidelijk. De coronacrisis maakte een einde aan deze trend.

Uitgelicht in dit dossier

Alles in Armoede

 • Factsheet Betaalbaarheid van gezonde voeding

  publicatie

  Om de kansen op een goede gezondheid te vergroten is het belangrijk dat Amsterdammers gezond eten. Gezond voedsel is echter niet voor iedereen betaalbaar.

  Gepubliceerd: januari 2023

 • Dienstverlening bij geldproblemen

  publicatie

  Hoe bekend zijn de hulporganisaties en voorzieningen die helpen bij geldproblemen? Hoeveel inzicht hebben respondenten in hun financiële situatie? Zoeken zij hulp indien nodig, en hoe bevalt die hulp?

  Gepubliceerd: september 2022

 • Gevolgen stijgende energiekosten onder Amsterdammers

  publicatie

  Door de stijgende energiekosten komen steeds meer mensen financieel onder druk te staan. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de energiekosten bij een gemiddeld verbruik met ruim 86 procent gestegen

  Gepubliceerd: september 2022

 • Na jarenlange dalende trend weer meer minimahuishoudens

  artikel

  Vóór de coronacrisis was armoede in Amsterdam op het laagste punt in jaren; in de loop van 2020 is de minimapopulatie naar verwachting met tien procent gestegen, blijkt uit de Armoedemonitor 2020.

  Gepubliceerd: 29 november 2021

 • Amsterdamse armoedemonitor 2020

  publicatie

  De jaarlijkse Amsterdamse armoedemonitor beschrijft de minimapopulatie en biedt een overzicht van het bereik van de gemeentelijke minimaregelingen.

  Gepubliceerd: november 2021

 • Energiearmoede in Amsterdam 2020

  publicatie

  In opdracht van de afdelingen Ruimte en Duurzaamheid, Werk, Participatie en Inkomen en Wonen deed OIS onderzoek naar de energielasten van huishoudens.

  Gepubliceerd: 20 juli 2021

 • Gevolgen corona voor armoede in Amsterdam

  artikel

  De afgelopen jaren daalde het aantal minimahuishoudens in Amsterdam geleidelijk. Door de coronacrisis zal de minimapopulatie in 2020 voor het eerst sinds 2014 zeer waarschijnlijk weer groeien.

  Gepubliceerd: 7 april 2021

 • Ontwikkeling armoede in coronatijd

  publicatie

  De coronacrisis raakt de economie hard. Dit onderzoek brengt in kaart wat de gevolgen hiervan zijn voor de inkomenspositie van Amsterdammers.

  Gepubliceerd: 7 april 2021

 • Uitstroom uit de armoede blijkt in de helft van de gevallen duurzaam

  artikel

  Het aantal Amsterdammers met een laag inkomen en weinig vermogen daalt. Dit is vooral het gevolg van een verminderde instroom in de armoede. In- en uitstroom uit de groep minima is vaak het gevolg van een relatief kleine inkomensverandering.

  Gepubliceerd: 10 december 2019

 • 20e editie Amsterdamse Armoedemonitor

  artikel

  Voorlopige CBS-cijfers voor 2017 laten zien dat het aantal en het percentage huishoudens met een inkomen tot 120% WSM verder zijn gedaald in Amsterdam.

  Gepubliceerd: 22 januari 2019

Heeft u een vraag over dit dossier?

Neem contact met ons op. U kunt ons bereiken via e-mail.