Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Criminaliteit en slachtofferschap

De criminaliteit in Amsterdam daalt al jaren. Vooral tijdens de lockdowns gedurende de coronacrisis daalde het aantal geregistreerde misdrijven sterk. De lockdowns verminderde de gelegenheid voor bepaalde vormen van criminaliteit, zoals woninginbraak, fietsdiefstal, straatroof en zakkenrollerij. Gedigitaliseerde criminaliteit in Amsterdam nam juist toe.

Uitgelicht in dit dossier

Alles in Criminaliteit en slachtofferschap

 • Woninginbraken in Amsterdam

  publicatie

  Het aantal woninginbraken in Amsterdam is in snel tempo gedaald. In tien jaar tijd namen de inbraken met 73 procent af. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor die afname.

  Gepubliceerd: mei 2024

 • Criminaliteit en slachtofferschap

  dataset

  Deze dataset geeft inzicht in geregistreerde verdachten, geregistreerde misdrijven, high impact delicten en het aandeel Amsterdammers dat slachtoffer is geworden van een misdrijf.

  Laatst gewijzigd: 2 mei 2024

 • Jeugdcriminaliteit blijft stabiel

  artikel

  In 2023 waren een kleine drieduizend Amsterdamse 12- tot 24-jarigen verdacht van een misdrijf gepleegd binnen de gemeente. Dat is 2,1 procent van alle Amsterdamse jongeren in die leeftijd.

  Gepubliceerd: 2 mei 2024

 • Huiselijk geweld Amsterdam-Amstelland

  publicatie

  OIS onderzocht in hoeverre inwoners huiselijk geweld signaleren, de weg weten naar professionele hulp of advies en de actiebereidheid om dat te doen.

  Gepubliceerd: maart 2022